Barnskor och barnkläder

Barnskor och barnkläder är centralt för alla småbarnsföräldrar. Barnen växer ständigt och har en aktiv livsstil, vilket kräver många olika uppsättningar av kläder. På förskolan krävs mjuka kläder för inomhuslek, mer slitstarka kläder för utomhuslek, regnkläder och varma kläder. Samma sorts uppsättning krävs för skolbarn. Stövlar, vinterskor, inneskor till gymnastik och uteskor för lek är den minimala skogarderob som krävs till barn.

Specifika artiklar som skridskor, badkläder och sportkläder krävs också beroende på barnens fritidsaktiviteter.

Vid införskaffandet av barnskor och barnkläder finns det sätt att vara ekonomisk. Har man flera barn kan det löna sig att köpa vissa plagg av högre kvalitet, t.ex. vinterjackor, mössor och tröjor som slits mindre än andra plagg. Däremot slits skor, jeans, vantar och liknande mycket hårt och det är sällan som det går att ärva denna typ av plagg av syskon, släkt eller vänner.

Begagnade barnkläder och skor finns det dock ett stort utbud av. Att köpa begagnat på klädbytardagar, second handbutiker eller på auktionssidor på nätet är ekonomiskt och det går ofta att hitta riktigt fina plagg och skor till ett lägre pris än nytt i butik. Dessutom spar man på miljön, då samma plagg används av flera barn.

Småbarnsföräldrar tänker ofta naturligt på miljön när barnen har kommit. Det är ju denna barnen ska ärva så småningom. En liten baby får också föräldrarna att inse att naturligt, ekologiskt och utan kemikalier är ett bra val både för barnet och miljön. Dessa tankar har kläd- och skotillverkare lyckligtvis förstått och det finns idag mycket bra val för miljömedvetna föräldrar, även vid nyköp av kläder.

Sammanfattningsvis lönar sig kvalitet, återanvändning och miljövänlighet när det gäller barnskor och barnkläder.

Jakten på de perfekta barfotaskorna – 5 tips för att hitta äkta barfotaskor

Eftersom barfotaskor blivit så populära under de senaste åren så har också utbudet av barfotaskor ökar lavinartat, och nästan alla löparsko-tillverkare har nu också en eller flera varianter av barfotaskor. Men även om barfotasko-djungeln är stor, så betyder det inte att alla barfotaskor är lika bra. Det finns vissa skor som felaktigt klassas som barfotaskor fast de inte egentligen är det. Läs vidare för att lära dig undvika dessa skor och istället hitta de äkta varianterna av barfotaskor

äkta barfotaskor

Vad kännetecknar bra barfotaskor?

När man är i jakt efter ett par äkta barfotaskor så är regel nummer ett att granska skornas design och utformning. Inte titta efter tillverkaren eller hur dyra skorna är, för en prislapp säger faktiskt ingenting.

Men vad är det man ska granska – hur ska ett par äkta barfotaskor se ut? Här kommer några tips:

1. Ingen dämpning under hälen

Grundtanken med barfotaskor är att de inte ska ha någon dämpning, för att man automatiskt ska bli tvingad till att springa med en bättre löpteknik. Därför ska ett par äkta barfotaskor ha ett noll mm häldropp – d.v.s. ingen höjdskillnad mellan tå och häl. Ju högre häldropp skon har, desto svårare är det att springa med en framfotslandning.

2. Ju tunnare sula, desto bättre

En äkta barfotasko ska dessutom inte ha någon tjock sula, eftersom en tunn sula förbättrar kontakten med underlaget och därmed också balansen. Ju tjockare sula du har, desto mera lurad kan du bli att landa på hälen (eftersom du inte märker av det lika lätt som med en tunn sula), och dessutom är man mera benägen att trampa snett med tjockare sulor.

3. Tillräckligt med rum för tårna

En bra barfotasko ska också uppfylla en annan viktig funktion, och det är tillräckligt med rum för tårna. Trånga och smala skor klämmer ihop tårna, medan ett par äkta barfotaskor är breda framtill för att tårna ska få breda ut sig på ett naturligt sätt, vilket aktiverar tårna till att fungera på det sätt det är tänkt. Tår som får arbeta aktivt hjälper till i frånskjutet, blir starkare och håller fötterna friska.

4. Lättvikt

En annan viktig aspekt, som ett par äkta barfotaskor ska ha, är att vikten på skorna ska hållas låg. Känslan ett par bra barfotaskor ska ge är att springa utan skor (därifrån kommer ju ordet barfotaskor) och därför fås den bästa löparkänslan med ett par skor som inte väger mycket. Ju lättare vikt, desto bättre, när man pratar om äkta barfotaskor.

5. Bra passform

Den sista men viktiga saken att tänka på när du köper barfotaskor är att skon ska ha en bra passform för just din fot. Eftersom vi alla har lite olika fötter, så kan det därför hända att samma sko inte passar för alla. Skon får gärna vara tillverkad i mjuka material som känns skönt mot fötterna och som inte ger skavsår, plus att skon ska sitta bra på foten under löpningen. Här gäller det helt enkelt att testa sig fram mellan olika skotyper och utnyttja fria frakter om man shoppar på nätet.

Dessa är några av de viktigaste aspekterna som det lönar sig hålla i bakhuvudet när man är ute efter ett par bra barfotaskor. Därför räcker det inte att endast titta på skons namn och pris, utan det viktiga är att testa hur skon sitter på foten, samt vara medveten om hurudan sula skon har. På så sätt slipper du låta dig luras att sladdriga, tjocka sulor och trånga wannabees med hälupphöjning som kallar sig barfotaskor.

Som sagt får man testa sig fram för att hitta den perfekta barfotaskorna, och ett par som passar din kompis smala fötter kanske inte passar dina breda trampdynor. Men som ett litet tips om du undrar var du ska börja leta i skodjungeln så finns många bra barfotaskor bland märken som Merrell, Vivobarefoot, Inov-8, Feelmax och New Balance. 

Skillnaden mellan Nike Free-skorna

Nike är en av de mest använda löparskorna, och Nike är faktiskt den löparsko som allra flest människor googlar efter på internet. Nike-skorna används inte endast för löpning, utan tack vare den snygga designen är de också mångas favoriter för vardagligt bruk. Skor från Nike kan nuförtiden också ses ihop med klänningar eller t.o.m. kostymer, eftersom skorna både är bekväma och snygga.

Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt i denna Nike-djungel, för det finns inte bara en modell utan många tiotals olika modeller av dessa löparskor. Här på Barfotaskor.net har vi med alla Nike Free-skor, eftersom det är just kategorin Free som är mest minimalistisk och barfotalik. Det som främst skiljer Nike Free från de övriga Nike löparskorna är att sulan är extremt mjuk och flexibel, vilket gör att fotens muskulatur får jobba på ett helt annat sätt. Med Nike Free är alltså tanken att du ska ändra din löpstil så att du landar på framfoten eller mellanfoten istället för på hälen, och just av den orsaken har Nike Free mindre dämpning på hälen.

Nike Free- skorna har dock en antydan till hälupphöjning och högre skoprofil än de flesta andra barfotaskor, vilket gör Free-skorna till en mild variant av barfotaskor, som passar exempelvis bra för nybörjaren i barfotalöpning, eller för den som vill kunna fuska lite i löpsteget ibland utan att direkt få ont i hälarna. Nike Free är en omtyckt variant av barfotasko för den som inte vill ha det mest extrema, utan istället söker en aningen förlåtande och dämpande sko, dock utan att mista barfotakänslan.

Men alla Nike Free kan inte dras under samma kam, för de olika Free-skorna skiljer sig åt en hel del. För att lära dig skillnaden mellan dessa skor, och för att veta vilka som passar dig så ska du fortsätta läsa!

  • Nike Free Trainer / Nike Free TR = Denna sko är egentligen anpassad för träning, inomhusträning, men skon går också att använda vid löpning och utomhusträning. Den största skillnaden mellan skorna är i sulan. Sulan känns lika mjuk och flexibel, men har aningen djupare fåror under hela sulan, vilket gör att stenar lättare kan fastna i sulan under löpningen.
  • Nike Free Flyknit = Nike Free Flyknit är en nyhet som kom ut under sommaren 2013. Denna Nike Free Flyknit skiljer sig från de andra på ovansidan av skon. Ovansidan är tunn, tight och elastisk och formar sig efter foten som en strumpa. Med denna sko behöver du alltså inga strumpor vilket ökar barfotakänslan ytterligare.

Skillnaden mellan Nike Free 3.0, 5.0 och 7.0

Man kan kort och gott säga att ju mindre siffra skon har – desto mera barfotakänsla. Ju högre tal desto mera stabilitet och mindre barfotakänsla. Nike Free 3.0 med ett 4 mm häldropp är alltså den sko man ska välja om man söker en barfotasko, medan Nike Free 5.0 med ett 7 mm häldropp är aningen stabilare. Nike Free 7.0 har ungefärligt häldropp på 8 mm, vilket nog är mindre än de flesta vanliga löparskor, men inte mycket. Med Nike Free 7.0 kan man springa med ett svagt hälnedslag på grund av dämpningen, medan du med Nike Free 3.0 och Nike Free 5.0 gärna ska springa med ett mellanfotsnedslag eller framfotsnedslag för att inte få ont i fötterna. Du väljer alltså själv vad som passar dig. Vill du ha minimalistiskt så rekommenderas Nike Free 3.0.

Skillanden mellan Nike Free Run och Nike Free 3.0

Det finns en viss skillnad mellan Nike Free Run och Nike Free 3.0. Nike Free 3.0 har en tunnare sula med endast 4 mm häldropp, medan Nike Free Run har en aningen tjockare sula med ett 7 mm häldropp. Nike Free 3.0 är alltså ett bättre val för den som vill springa minimalistiskt.

Skillnaden mellan Nike Free Run +2 och +3

Det finns ingen stor skillnad mellan Nike Free Run +2 och Nike Free Run +3, utan skillnaderna är främst i utseendet. Den största skillnaden är att Nike Free Run +3 är aningen mera ventilerande, tack vare en större andel mesh ovanpå foten. Nike Free Run +3 har också en förbättrad snörning som hjälper skon att sitta tight på foten. I yttersulan kan man också se skillnaden att Nike Free +2 har stora, synliga fåror, medan Nike Free Run +3 har aningen tunnare och mindre fåror. Denna skillnad är främst kosmetisk, men visst kan du kanske märka av att sulan på Nike Free +2 är aningen mera flexibel än +3.

Skillnaden mellan Nike Free 3.0 V4 och V5

Den största skillanden mellan Nike Free 3.0 V4 och Nike Free 3.0 V5 är att den senare versionen, V5, har en större andel mesh på utsidan, vilket gör skon mera flexibel och också mera ventilerande. Sulan på skorna är likadan, endast ovansidan av skon skiljer sig i material och design.

Vad betyder plusset?

Vissa av Nike Free-skorna betecknas med ett +, exempelvis Nike Free +2 och Nike Free +3. Detta plus betyder att skon är kompatibel med Nikes Ipod för att räkna distans och hastighet. Skorna som betecknas med ett + har ett utrymme i den västra skon där Ipoden får plats.

Är du intresserad av att köpa ett par nya Nike Free? Du hitttar många olika varianter av skorna här på vår sida – dessutom till de bästa priserna eftersom vi har samarbete med de mest kända sport- och skobutikerna i Sverige.

Nike Free 3.0 V4

Nike Free 3.0 V4 är en av de mest använda Nike Free-skorna

Nike Free 3.0 V4, Nike Free 3.0 V5, Nike Free 5.0, Nike Free Trainer, Nike Free Run +2, Nike Free Run +3 , Nike Free Flyknit och många andra Nike Free-skor hittar du under kategorin Nike Free på vår sida. 

Klicka här för att hitta alla Nike Free-skor!

Nya Nike Free Flyknit – sockliknande barfotasko

Nyheten Nike Free Flyknit ser både praktisk och snygg ut. Skorna är designade för att ta barfotalöpningen till en ny nivå, med ett utseende som påminner om en socka med en sula. Nike Free Flyknit går därför utmärkt att använda barfota, utan strumpor, men passar också fint att använda med en strumpa inuti om man så föredrar.

Sulan är riktigt flexibel och mjuk för att följa foten under löpningen, och ovansidan av skon har flexibel resår med enkel snörning framtill. Flyknit är designad för att vara så enkel som möjligt, men ändå ha allt du som löpare behöver. Nike Free Flyknit finns som vanligt i många härliga färger att välja mellan. Jag önskar jag kunde få ett par nu, men jag får vänta tills augusti då den nya barfotaskon kommer ut i butik. Förstås uppdaterar vi vår sida med den härliga nyheten så snart den finns att köpas i Sverige.

Nike Free Flyknit ny barfotasko utan snörning

Färgglad barfotasko från Under Armour

Den färgglada nyheten från Under Armour är svår att missa. Med sina livfulla färger, inspirerad av djungels grodor är Toxic Six (eller Poison Dart som den också kallas) ett hett alternativ till barfotalöpningen för den som gillar färgglatt!

Under Armour Toxic Six är en barfotasko som ger lätt dämpning under hela foten, men har ingen hälupphöjning för att ge en skön barfotakänsla under löpningen. Sulan är neutral och flexibel och formar sig efter foten.

under armour toxic six barfotasko

Ett av färgalternativen för damskon

Under Armours nya barfotasko Toxic Six är ett perfekt val för dig som vill ha barfotaskor som skiljer sig ur mängden – det lovar vi att Toxic Six kommer att göra!

Du hittar Under Armours nya barfotaskor för herrar här och för damer här.

Sport-bh viktig vid träning

När det kommer till träning är något av det allra viktigaste i utrustningsväg en bra sport-bh för oss kvinnor. Våra bröst ska vi ta väl hand om, och speciellt under träning när brösten utsätts för mycket hopp och rörelse, så är det viktigt med ett bra stöd för brösten.

Det är viktigt att välja rätt sport-bh som passar för den motionsform du utövar. Att använda en sport-bh anpassad för yoga till löpning är inte bra och brösten får inte tillräckligt med stöd vilket gör att både träningen och brösten blir lidande. Det är alltid bättre att välja en sport-bh med lite för mycket stöd än för lite stöd.

Visste du att en bra och stödjande sport-bh kan reducera bröstens rörelser med upp till 78 procent under högintensiv träning?

På nätet finns en riktigt bra sida om sport-bh:n, som du hittar här. På sidan hittar du ett mycket stort urval av sport-bh:n som passar för olika motionsformer, och genom att välja vilken impact (intensitet) din träningsform har så hittar du enkelt en sport-bh som passar just dig och dina behov. En bra och stödjande sport-bh som passar för high impact- motionsformer kan faktiskt minska bröstens naturliga rörelser med 78 procent, vilket gör träningen behagligare och roligare där du slipper bekymra dig om brösten.

På sidan hittar du också en mycket bra sport-bh-guide, som du kan använda dig av för att hitta rätt sport-bh enligt just dina behov. Du kan läsa om hur du väljer rätt sport-bh enligt din motionsform, hur du väljer rätt storlek och hur sport-bh:n ska sitta.

Sport-bh exempel för olika träningsformer:

Som vi nämde ska man alltså välja sport-bh enligt den motionsform som du utövar. Det är bra att ha skilda sport-bh:n för dina olika träningformer. Här kommer några exempel på vilka sport-bh:n som passar för vilken träningsform.

1. Sport-bh för löpning¨(High impact)

sport-bh

Shock Absorber är en omtyckt sport-bh som ger bra stöd vid högintensiv träning såsom löpning. Denna sport-bh stöder brösten optimalt och sitter bra mot kroppen. En Shock Absorber modell som passar utmärkt för löpning är Specific Run.

2. Sport-bh för styrketräning (Medium impact)

sport-bh styrketräning

Under Armours sport-bh:n är ett utmärkt alternativ för den som söker en snygg sport-bh som passar för styrketräning. Under Armout Still Gotta have It är en sport-bh som har medium impact och stöder bra för medelintensiva träningsformer. Riktigt snygg är den också!

3. Sport-bh för yoga (Low impact)

sport-bh yoga

Casall Padded är ett bra alternativ för dig som söker en sport-bh för lugnare aktiviteter. Casall Padded ger lätt stöd åt brösten och är riktigt snygg i många härliga färger. Sport-bh:n ger också brösten ett litet lyft tack vare vadderingen.

Dina bröst är absolut värda en sport-bh av bra kvalitet som stöder och skyddar. En bra stödjande och välsittande sport-bh gör träningen lite roligare och gör att du kan träna optimalt.

Löpskor på nätet

På denna sida om barfotaskor har vi som ni märkt ett stort utbud om just detta: barfotaskor. Barfotaskorna kännetecknas ju av att ha en tunn sula och lite stöd, för att man ska få ett par löparskor som ger en känsla av att springa barfota.

När man som nybörjare börjar med barfotaskor, så måste man långsamt trappa upp träningen för att progressivt göra vaderna starka för att de ska tåla belastningen vid löpning. Detta gör att man kan känna att träningen stampar på stället och du kan inte springa så långa sträckor som du skulle vilja.

Därför kan det vara ett tips att också köpa ett par traditionella löpskor, som du kan använda mellan gångerna du springer med barfotaskorna. Vanliga löpskor tillåter dig då att ibland springa längre sträckor trots att du håller på springer in barfotaskorna. Vilka typ av löpskor du använder spelar inte så stor roll, men ett tips kan vara att använda en neutral löparsko men som ändå har dämpning. Detta låter foten arbeta naturligt utan extra stöd, men i och med att löparskon har dämpning så kan du sjunka ner på hälen ibland för att spara på vaderna.

Ett annat tips är att investera i ett par traditionella löparskor, som du hela tiden använder vid sidan om din barfotalöpning. På så sätt springer du bara emellanåt med barfotaskorna, och om du tillexempel ska springa nån riktigt lång sträcka och känner dig osäker på om vaderna blir överbelastade, så springer du helt enkelt med löparskorna. Nackdelen med att ha två par olika uppbyggda skor, gör att du måste fundera mera på löpstilen framförallt när du springer med barfotaskorna, så att du inte blandar ihop de två stilarna och springer fel.

Att köpa ett par löparskor med neutral sula men som har dämpning är ett mycket bra alternativ för den som vill testa på barfotalöpning. Löparskon får isåfall gärna ha lågt häl-till-tådropp, det vill säga låg skillnad i fallet mellan häl och framfot. Det betyder då att det känns naturligt att springa på framfoten, men att du kan sjunka ner på hälen när du tröttnar tack vare dämpningen.

Om du tycker att barfotaskor suger (vilket vi hoppas att du inte tycker), eller helt enkelt vill ha tips på en komplement-löparsko till din träning, så tycker vi du ska kolla in löpskor.com, som säljer löparskor på nätet. På löpskor.com hittar du ett stort utbud av alla traditionella löparskor, och där finns också en och annan minimalist med också. Vi hoppas att du ska hitta löparskor du gillar och som lockar dig ut på härliga löprundor!

Topp 5 julklappstips för barfotalöpare

Det börjar snart dra ihop sig till jul och många har säkert börjat söka efter julklappar redan. På samma gång så finns det kanske de som inte har en aning om vad de skall köpa för julklappar. Ett par barfotaskor skulle uppskattas väldigt mycket av en person som tycker om att springa eller bara vill testa på att börja springa med barfotaskor, men då undrar man kanske vilket par man skall välja av de många som finns.

Många av de barfotaskor som finns så är egentligen menade att användas på sommaren men det finns några par som man kan också använda på vintern. De skorna är lite högre så man inte får snö i sina skor, samtidigt så är de lite tjockare så man inte fryser om sina fötter.

saucony-peregrine-3-barfotasko-246x200

Saucony Peregrine 3 är ett par damskor som passar bra till vinterlöpningen. Den har en hälupphöjning som är på 4 mm. Den passar för all typ av terräng och därför kan man också använda den på vintern. Skon väger endast 247 gram så den är väldigt lätt och på Sportamore kostar den endast 899 kr.

fivefingerslontra

Fivefingers Lontra är ett par barfotaskor som är planerade just för vinterlöpning. Den har ett högre skaft som går ända upp på vristen, är vattentät och är varmare. Den har en EVA-sula som är på 4 mm och den är varm även på frusen mark. Fivefingers Lontra har tejpade sömmar för att den skall vara så bekväm som möjligt. Insidan är i fleece och det är väldigt skönt att ha på vinter. De finns i svart-grönt för herrar och svart-rosa för damer. Vid Sportamore kostar den 1795 kr.

merrell-ascend-glove-246x200

Merrell Ascend Glove är en barfotasko för damer som har en häldropp på 0 mm. Den passar bra att ha på vintern eftersom den har en Gore-Tex material på ovansidan som gör att den är vattentät och håller bra i alla väder. Ovansidan är tillverkad i vattentät syntet som formar sig efter foten. Den väger endast 255 gram och finns i rosa-grå. Vid Sportamore kostar den endast 1199 kr.

inov-8-x-talon-212-barfotasko-terräng-246x200

Inov-8 X-Talon 212 är en barfota sko för herrar. Den har en häldropp på 6 mm och har en extremt greppvänlig yttersula i gummi som gör att den passar för både torra och våta underlag. Den passar för terränglöpningar, behagliga träningspass samt fartfyllda tävlingar. Den finns i herrstorlekar och i en färgkombination av svart, turkost och orange. På Sportamore kostar den 1295 kr.

inov-8-trailroc-236-terräng-246x200

Inov-8 Trailroc 236 är en barfota sko för damer som har en hälupphöjning på 3 mm. Den har en innersula som är 6 mm tjock och mellansulan är av EVA. Yttersulan är tillverkad i 3 gummimaterial som är mycket grppvänligt och passar för våt terräng, därför är den väldigt bra att använda under vintern. Den väger endast 236 gram och finns i en färgkombination av svart, turkost och rosa. På Sportamore kostar den 1395 kr.

Här fick du lite tips vad du kan köpa för julklapp i år åt din barfotalöpande vän eller åt någon som skulle vilja testa på att börja springa med barfotaskor.

Välj rätt barfotaskor!

När du kommer in på vår framsida så kan du se att vi valt ut några av våra favoriter som passar för nybörjaren, den vane barfotalöparen och för den extreme barfotalöparen. Varför just dessa skor? Här berättar vi lite hur vi tänkte, och vad du kan tänka på när du vill välja rätt typ av barfotaskor, oberoende om du är nybörjare inom barfotalöpning eller erfaren barfotalöpare.

För nybörjaren tycker vi att Merrell Bare Access 2 är ett bra val, eftersom den har barfotakänsla men en lite tjockare sula på 8 mm, vilket är bra för den som är ny i leken och ännu söker den rätta framfotstekniken. För den vana löparen valde vi ut ett par Fivefingers, som är en av de traditionella barfotaskorna som passar den som springer med en framfotsteknik. För den extreme valde vi ut ett par Vivobarefoot Achilles, som har en ultratunn sula och passar endast den som har stor erfarenhet av barfotalöpning och vill ha ett så minimalt alternativ som möjligt.

Vi vill ändå poängtera att det förstås är möjligt att göra andra val ur vårt fina sortiment. Om man som nybörjare vill köra rakt på med ett par Fivefingers, så går det också bra. I såna fall är det bara extra viktigt att man börjar barfotalöpa lugnt och försiktigt och ökar sträckorna vartefter. Ett utmärkt alternativ om man vill slå till direkt på ett par “äkta” barfotaskor som Fivefingers är att använda dom vid sidan av sin vanliga löpträning för att försiktigt vänja kroppen vid den nya belastningen.

Och förstås fungerar det likadant tvärtom också. Den vane barfotalöparen kan med fördel ha ett par Merrell Bare Access som omväxling, exempelvis när man springer en längre sträcka en normalt och kanske vill sjunka ner en aning i löpsteget om vaderna tröttnar.

Det finns alltså inga rätt eller fel – utan det är du själv som väljer vilken barfotaskor som passar dig själv! Men i regel kan man säga att en tunnare sula passar den med bra erfarenhet och en lite tjockare sula passar den som vill lära sig barfotalöpa.

Om du inte kan bestämma dig så är ett bra tips att köpa två varianter för variation i löpspåpret – en med aningen tjockare sula och en med tunn sula. Själv har jag som skriver detta ett par Fivefingers Bikila och ett par Nike Free, och jag kan av erfarenhet säga att det är skönt med variation ibland. Fötterna mår bra av omväxling!

Nyhet: Fivefingers Lontra barfotaskor för terräng

Vibram Fivefingers har kommit ut med en underbar nyhet: Fivefingers Lontra som är en barfotasko för den svåraste och tuffaste vinterterräng. Skon går högre upp på fotleden, har en tjockare översida, och är vattentät. Hurra – det är alltså den perfekte barfotaskon för vinterlöpning! 

Lontras EVA-sula på 4 mm håller foten varm även på frusen mark, och uttersulan TREK ger bra grepp även på de svåraste underlag. Fivefingers Lontra har tejpade sömmar för en bekväm passform, och insidan i mjuk fleece är behaglig för foten.

För en bra passform har Fivefingers Lontra ett kardborrband på framsidan. Skon finns i svart-grönt för herrar och rosa-svart för damer. Du hittar skon här på sportamore.

Fivefingers Lontra på Barfotaskor.net

fivefingers lontra barfotasko vinter

 

Tips på billiga barfotaskor

När det kommer till barfotaskor finns det en hel uppsjö av olika märken och modeller att välja mellan. Vissa barfotaskor med starkare namn har ofta lite dyrare skoalternativ, men det finns också billiga barfotaskor på marknaden som kan fungera precis lika bra som de dyrare alternativen. Här tipsar vi om billiga barfotaskor, varav alla kan beställas från nätet direkt hem till barfotalöparen som inte vill satsa en hel månadslön på nya barfotaskor!

Du kan också gå till kategorin billiga barfotaskor genom att klicka här. 

1. Anatomic Barfotaskor

Tjeckiska Anatomic har ett väldigt stort utbud av barfotaskor till priser från och med 380 kronor. Du hittar Anatomic barfotaskor hos Widetoes.com.

2. Muddus Utter

Muddus Utter barfotasko är en av favoriterna bland billiga barfotaskor. Muddus Utter har en liknande skouppbyggnad som Fivefingers och samma härliga barfotakänsla, men priset är mycket lägre. Välj Muddus Utter för en billig och användbar barfotasko. Här hittar du Muddus Utter på sportamore för 499 kronor (just nu på rea för 149 kronor!).

3. Evoskin

Evoskin är en billig barfotasko för den vane barfotalöparen, eftersom skon inte har någon egentlig sula utan är som en silikonhandske på foten. Denna sko kan användas för löpning, men passar kanske bäst för inomhusträning eftersom sulan inte skyddar så bra mot ojämnheter på marken. Evoskin är en bra sko för att träna upp fötternas muskler under aktivitet. Evoskin kostar 599 kronor på sportamore. Du hittar skon här.

4.Skechers

Skechers är ett lite ovanligare märke bland barfotaskor, som är lite billigare än de övriga barfotaskorna. Skechers är en typisk löparsko med snörning, men har mindre dämpning än en klassisk löparsko. Skechers är en bra variant för den som vill börja barfotalöpa eftersom skon är barfotasko men ändå lite mera stödjande än vissa varianter. Skechers har priser från 799 på sportamore. Du hittar skon här.

5. Vivobarefoot Achilles

Vivobarefoot Achilles är en billig barfotasko för den extreme barfotalöparen. Skon har minimalt med stöd, och har egentligen bara en tunn yttersula för att skydda mot ojämnheter i marken. Här hittar du barfotaskon Achilles.

Det var några alternativ på billiga barfotaskor! Om du inte gillade modellerna kan du alltid leta i webbshoparna lite till för att kanske hitta riktigt bra rabatter på andra barfotaskor!

Nyheter från Merrell!

Vi har precis uppdaterat bloggen med många härliga par Merrell barfotaskor för både kvinnor och män från Sportamore! Kolla in nyheterna från Merrell här!

Merrell Barfotaskor är nog ett av de populärare barfotaskorna och kännetecknas av en skön barfotakänsla och snygga, fräsiga, härliga färger att välja mellan. De allra flesta av Merrell Barfotaskor har en Vibram sula, som också används i Fivefingers. Vibram yttersula är av mycket bra kvalitet och har ofta en 0 mm hälupphöjning på sulan, vilket betyder att skon är “äkta barfotasko”. Ofta har Merrell en innersula på 4 mm, vilket är riktigt tunn och ger en riktigt skön barfotakänsla.

Visste du att Merrell också har barfotaskor för fritidsbruk – kolla exempelvis in snygga Excursion Glove för herrar i snygg retrostil – perfekt för promenader på stan!

Om du är nybörjare på barfotalöpning kan det löna sig att kolla in en annan typ av Merrell barfotaskor – nämligen Merrell Bare Access för herrar eller Merrell Bare Access för damer som också har en platt sula för framfotslandning, men lite mera dämpning på 8 mm ifall det känns ovant med endast tunna 4 mm.

Merrell barfotaskor är av bra kvalitet och det finns många nyheter att välja mellan! Bara att välja och vraka bland urvalet för att hitta dina favoriter bland Merrell barfotaskor!

Stärk fotens muskler för att undvika hälsporre, och belöna dig efter träning

Visste ni att man kan förebygga hälsporre genom att springa med barfotaskor? Det läste jag om på ett forum i alla fall. Dock så är det ingen bra idé att börja springa med barfotaskor efter att du fått hälsporre, det kan då göra rätt så ont. Men börjar du bygga upp musklerna i foten genom att springa med barfotaskor så kommer du knappast nånsin att få hälsporre heller. Continue reading

Människan är uthålligare än djuren

Visste du att människan är bäst i världen på långdistanslöpning och uthållighet? När människan ännu inte jagade med knivar och spjut, som uppfanns först senare, så tröttade människan ut sitt byte genom att springa ikapp djuret. Djuret sprang förstås snabbare, men människans envisa jagande ledde att djuret till slut måste ge upp för att det inte orkade springa längre. Dessa jakter kunde räcka upp till flera timmar, men bevisar att människan verkligen är duktig på att springa långt. På den tiden sprang människan barfota, inga Nike eller Asics fanns att tillgå. Detta bevisar att allt är möjligt med träning. Maratonlopp i barfotaskor är absolut möjligt, men det krävs förstås träning och att man övar sig att springa i barfotaskorna för att undvika skador.