Barfotalöpning skor

Skor inom barfotalöpning används främst för att minska slitaget på fötterna och för att ge en skyddande sula mot stenar, skräp och dylikt. Det finns olika typer av barfotaskor, där vissa sorter har en lite mer stödande sko och andra sorter bättre motsvarar barfotakänslan. Här är några olika skotyper som lämpar sig för barfotalöpning, vissa passar bättre för sommarbruk och vissa barfotaskor blir perfekt till vinterlöpningen.

Vibram FiveFingers

Vibram fivefingers barfotaskoDen sko som bäst motsvarar barfotaskon där foten får röra sig fritt är Vibram Fivefingers. Vibram Fivefingers var ursprungligen tänkta som seglarskor, därav dess gummibotten, men har utvecklats till att bli den kanske mest populära barfotaskon när barfotalöpningen blivit allt vanligare. Vibram FiveFingers finns i många olika färger och har en passform med äkta barfotakänsla. Används helst utan strumpor.

Nike Free Fit

Nike free fit barfotaskoNike Free Fit är Nike’s motsvarighet till barfotaskor, och skon Nike Free Fit finns också som en vintermodell med lite högre skaft och vattentät yta (skon på bilden). Nike Free fit är en barfotasko som är mycket lätt och riktigt mjuk och böjlig med endast en tunn sula. Ett par riktigt sköna barfotaskor. Används med eller utan strumpor.

New Balance Minumus

NewBalance Minimus barfotaskorNew Balance Minimus är också en av de mest använda barfotaskorna. I samarbete med Vibram har man tillverkat ett par skor som sägs motsvara barfotakänslan på samma sätt som hos FiveFingers. Skorna finns också i många olika färger och är riktigt snygga. Man kan använda skorna med eller utan strumpor.

Merrel Contour Mid Glove

merrel contour mid glove barfotaskoMerrel har utvecklat en barfotasko kallad Merrel Contour Mid Glove, som lämpar sig perfekt för barfotalöpning på vintern. Mid Glove har höga skaft och är en helt vattentät sko som håller värmen också under de kallaste minusgraderna. Ett par strumpor i skon gör det också lite varmare i vinterlöpningen.

 

Exempel på barfotalöpning skor