Barnskor och barnkläder

Barnskor och barnkläder är centralt för alla småbarnsföräldrar. Barnen växer ständigt och har en aktiv livsstil, vilket kräver många olika uppsättningar av kläder. På förskolan krävs mjuka kläder för inomhuslek, mer slitstarka kläder för utomhuslek, regnkläder och varma kläder. Samma sorts uppsättning krävs för skolbarn. Stövlar, vinterskor, inneskor till gymnastik och uteskor för lek är den minimala skogarderob som krävs till barn.

Specifika artiklar som skridskor, badkläder och sportkläder krävs också beroende på barnens fritidsaktiviteter.

Vid införskaffandet av barnskor och barnkläder finns det sätt att vara ekonomisk. Har man flera barn kan det löna sig att köpa vissa plagg av högre kvalitet, t.ex. vinterjackor, mössor och tröjor som slits mindre än andra plagg. Däremot slits skor, jeans, vantar och liknande mycket hårt och det är sällan som det går att ärva denna typ av plagg av syskon, släkt eller vänner.

Begagnade barnkläder och skor finns det dock ett stort utbud av. Att köpa begagnat på klädbytardagar, second handbutiker eller på auktionssidor på nätet är ekonomiskt och det går ofta att hitta riktigt fina plagg och skor till ett lägre pris än nytt i butik. Dessutom spar man på miljön, då samma plagg används av flera barn.

Småbarnsföräldrar tänker ofta naturligt på miljön när barnen har kommit. Det är ju denna barnen ska ärva så småningom. En liten baby får också föräldrarna att inse att naturligt, ekologiskt och utan kemikalier är ett bra val både för barnet och miljön. Dessa tankar har kläd- och skotillverkare lyckligtvis förstått och det finns idag mycket bra val för miljömedvetna föräldrar, även vid nyköp av kläder.

Sammanfattningsvis lönar sig kvalitet, återanvändning och miljövänlighet när det gäller barnskor och barnkläder.