Jakten på de perfekta barfotaskorna – 5 tips för att hitta äkta barfotaskor

Eftersom barfotaskor blivit så populära under de senaste åren så har också utbudet av barfotaskor ökar lavinartat, och nästan alla löparsko-tillverkare har nu också en eller flera varianter av barfotaskor. Men även om barfotasko-djungeln är stor, så betyder det inte att alla barfotaskor är lika bra. Det finns vissa skor som felaktigt klassas som barfotaskor fast de inte egentligen är det. Läs vidare för att lära dig undvika dessa skor och istället hitta de äkta varianterna av barfotaskor

äkta barfotaskor

Vad kännetecknar bra barfotaskor?

När man är i jakt efter ett par äkta barfotaskor så är regel nummer ett att granska skornas design och utformning. Inte titta efter tillverkaren eller hur dyra skorna är, för en prislapp säger faktiskt ingenting.

Men vad är det man ska granska – hur ska ett par äkta barfotaskor se ut? Här kommer några tips:

1. Ingen dämpning under hälen

Grundtanken med barfotaskor är att de inte ska ha någon dämpning, för att man automatiskt ska bli tvingad till att springa med en bättre löpteknik. Därför ska ett par äkta barfotaskor ha ett noll mm häldropp – d.v.s. ingen höjdskillnad mellan tå och häl. Ju högre häldropp skon har, desto svårare är det att springa med en framfotslandning.

2. Ju tunnare sula, desto bättre

En äkta barfotasko ska dessutom inte ha någon tjock sula, eftersom en tunn sula förbättrar kontakten med underlaget och därmed också balansen. Ju tjockare sula du har, desto mera lurad kan du bli att landa på hälen (eftersom du inte märker av det lika lätt som med en tunn sula), och dessutom är man mera benägen att trampa snett med tjockare sulor.

3. Tillräckligt med rum för tårna

En bra barfotasko ska också uppfylla en annan viktig funktion, och det är tillräckligt med rum för tårna. Trånga och smala skor klämmer ihop tårna, medan ett par äkta barfotaskor är breda framtill för att tårna ska få breda ut sig på ett naturligt sätt, vilket aktiverar tårna till att fungera på det sätt det är tänkt. Tår som får arbeta aktivt hjälper till i frånskjutet, blir starkare och håller fötterna friska.

4. Lättvikt

En annan viktig aspekt, som ett par äkta barfotaskor ska ha, är att vikten på skorna ska hållas låg. Känslan ett par bra barfotaskor ska ge är att springa utan skor (därifrån kommer ju ordet barfotaskor) och därför fås den bästa löparkänslan med ett par skor som inte väger mycket. Ju lättare vikt, desto bättre, när man pratar om äkta barfotaskor.

5. Bra passform

Den sista men viktiga saken att tänka på när du köper barfotaskor är att skon ska ha en bra passform för just din fot. Eftersom vi alla har lite olika fötter, så kan det därför hända att samma sko inte passar för alla. Skon får gärna vara tillverkad i mjuka material som känns skönt mot fötterna och som inte ger skavsår, plus att skon ska sitta bra på foten under löpningen. Här gäller det helt enkelt att testa sig fram mellan olika skotyper och utnyttja fria frakter om man shoppar på nätet.

Dessa är några av de viktigaste aspekterna som det lönar sig hålla i bakhuvudet när man är ute efter ett par bra barfotaskor. Därför räcker det inte att endast titta på skons namn och pris, utan det viktiga är att testa hur skon sitter på foten, samt vara medveten om hurudan sula skon har. På så sätt slipper du låta dig luras att sladdriga, tjocka sulor och trånga wannabees med hälupphöjning som kallar sig barfotaskor.

Som sagt får man testa sig fram för att hitta den perfekta barfotaskorna, och ett par som passar din kompis smala fötter kanske inte passar dina breda trampdynor. Men som ett litet tips om du undrar var du ska börja leta i skodjungeln så finns många bra barfotaskor bland märken som Merrell, Vivobarefoot, Inov-8, Feelmax och New Balance.