Jakten på de perfekta barfotaskorna – 5 tips för att hitta äkta barfotaskor

Eftersom barfotaskor blivit så populära under de senaste åren så har också utbudet av barfotaskor ökar lavinartat, och nästan alla löparsko-tillverkare har nu också en eller flera varianter av barfotaskor. Men även om barfotasko-djungeln är stor, så betyder det inte att alla barfotaskor är lika bra. Det finns vissa skor som felaktigt klassas som barfotaskor fast de inte egentligen är det. Läs vidare för att lära dig undvika dessa skor och istället hitta de äkta varianterna av barfotaskor

äkta barfotaskor

Vad kännetecknar bra barfotaskor?

När man är i jakt efter ett par äkta barfotaskor så är regel nummer ett att granska skornas design och utformning. Inte titta efter tillverkaren eller hur dyra skorna är, för en prislapp säger faktiskt ingenting.

Men vad är det man ska granska – hur ska ett par äkta barfotaskor se ut? Här kommer några tips:

1. Ingen dämpning under hälen

Grundtanken med barfotaskor är att de inte ska ha någon dämpning, för att man automatiskt ska bli tvingad till att springa med en bättre löpteknik. Därför ska ett par äkta barfotaskor ha ett noll mm häldropp – d.v.s. ingen höjdskillnad mellan tå och häl. Ju högre häldropp skon har, desto svårare är det att springa med en framfotslandning.

2. Ju tunnare sula, desto bättre

En äkta barfotasko ska dessutom inte ha någon tjock sula, eftersom en tunn sula förbättrar kontakten med underlaget och därmed också balansen. Ju tjockare sula du har, desto mera lurad kan du bli att landa på hälen (eftersom du inte märker av det lika lätt som med en tunn sula), och dessutom är man mera benägen att trampa snett med tjockare sulor.

3. Tillräckligt med rum för tårna

En bra barfotasko ska också uppfylla en annan viktig funktion, och det är tillräckligt med rum för tårna. Trånga och smala skor klämmer ihop tårna, medan ett par äkta barfotaskor är breda framtill för att tårna ska få breda ut sig på ett naturligt sätt, vilket aktiverar tårna till att fungera på det sätt det är tänkt. Tår som får arbeta aktivt hjälper till i frånskjutet, blir starkare och håller fötterna friska.

4. Lättvikt

En annan viktig aspekt, som ett par äkta barfotaskor ska ha, är att vikten på skorna ska hållas låg. Känslan ett par bra barfotaskor ska ge är att springa utan skor (därifrån kommer ju ordet barfotaskor) och därför fås den bästa löparkänslan med ett par skor som inte väger mycket. Ju lättare vikt, desto bättre, när man pratar om äkta barfotaskor.

5. Bra passform

Den sista men viktiga saken att tänka på när du köper barfotaskor är att skon ska ha en bra passform för just din fot. Eftersom vi alla har lite olika fötter, så kan det därför hända att samma sko inte passar för alla. Skon får gärna vara tillverkad i mjuka material som känns skönt mot fötterna och som inte ger skavsår, plus att skon ska sitta bra på foten under löpningen. Här gäller det helt enkelt att testa sig fram mellan olika skotyper och utnyttja fria frakter om man shoppar på nätet.

Dessa är några av de viktigaste aspekterna som det lönar sig hålla i bakhuvudet när man är ute efter ett par bra barfotaskor. Därför räcker det inte att endast titta på skons namn och pris, utan det viktiga är att testa hur skon sitter på foten, samt vara medveten om hurudan sula skon har. På så sätt slipper du låta dig luras att sladdriga, tjocka sulor och trånga wannabees med hälupphöjning som kallar sig barfotaskor.

Som sagt får man testa sig fram för att hitta den perfekta barfotaskorna, och ett par som passar din kompis smala fötter kanske inte passar dina breda trampdynor. Men som ett litet tips om du undrar var du ska börja leta i skodjungeln så finns många bra barfotaskor bland märken som Merrell, Vivobarefoot, Inov-8, Feelmax och New Balance. 

Välj rätt barfotaskor!

När du kommer in på vår framsida så kan du se att vi valt ut några av våra favoriter som passar för nybörjaren, den vane barfotalöparen och för den extreme barfotalöparen. Varför just dessa skor? Här berättar vi lite hur vi tänkte, och vad du kan tänka på när du vill välja rätt typ av barfotaskor, oberoende om du är nybörjare inom barfotalöpning eller erfaren barfotalöpare.

För nybörjaren tycker vi att Merrell Bare Access 2 är ett bra val, eftersom den har barfotakänsla men en lite tjockare sula på 8 mm, vilket är bra för den som är ny i leken och ännu söker den rätta framfotstekniken. För den vana löparen valde vi ut ett par Fivefingers, som är en av de traditionella barfotaskorna som passar den som springer med en framfotsteknik. För den extreme valde vi ut ett par Vivobarefoot Achilles, som har en ultratunn sula och passar endast den som har stor erfarenhet av barfotalöpning och vill ha ett så minimalt alternativ som möjligt.

Vi vill ändå poängtera att det förstås är möjligt att göra andra val ur vårt fina sortiment. Om man som nybörjare vill köra rakt på med ett par Fivefingers, så går det också bra. I såna fall är det bara extra viktigt att man börjar barfotalöpa lugnt och försiktigt och ökar sträckorna vartefter. Ett utmärkt alternativ om man vill slå till direkt på ett par “äkta” barfotaskor som Fivefingers är att använda dom vid sidan av sin vanliga löpträning för att försiktigt vänja kroppen vid den nya belastningen.

Och förstås fungerar det likadant tvärtom också. Den vane barfotalöparen kan med fördel ha ett par Merrell Bare Access som omväxling, exempelvis när man springer en längre sträcka en normalt och kanske vill sjunka ner en aning i löpsteget om vaderna tröttnar.

Det finns alltså inga rätt eller fel – utan det är du själv som väljer vilken barfotaskor som passar dig själv! Men i regel kan man säga att en tunnare sula passar den med bra erfarenhet och en lite tjockare sula passar den som vill lära sig barfotalöpa.

Om du inte kan bestämma dig så är ett bra tips att köpa två varianter för variation i löpspåpret – en med aningen tjockare sula och en med tunn sula. Själv har jag som skriver detta ett par Fivefingers Bikila och ett par Nike Free, och jag kan av erfarenhet säga att det är skönt med variation ibland. Fötterna mår bra av omväxling!

Stärk fotens muskler för att undvika hälsporre, och belöna dig efter träning

Visste ni att man kan förebygga hälsporre genom att springa med barfotaskor? Det läste jag om på ett forum i alla fall. Dock så är det ingen bra idé att börja springa med barfotaskor efter att du fått hälsporre, det kan då göra rätt så ont. Men börjar du bygga upp musklerna i foten genom att springa med barfotaskor så kommer du knappast nånsin att få hälsporre heller. Continue reading

Människan är uthålligare än djuren

Visste du att människan är bäst i världen på långdistanslöpning och uthållighet? När människan ännu inte jagade med knivar och spjut, som uppfanns först senare, så tröttade människan ut sitt byte genom att springa ikapp djuret. Djuret sprang förstås snabbare, men människans envisa jagande ledde att djuret till slut måste ge upp för att det inte orkade springa längre. Dessa jakter kunde räcka upp till flera timmar, men bevisar att människan verkligen är duktig på att springa långt. På den tiden sprang människan barfota, inga Nike eller Asics fanns att tillgå. Detta bevisar att allt är möjligt med träning. Maratonlopp i barfotaskor är absolut möjligt, men det krävs förstås träning och att man övar sig att springa i barfotaskorna för att undvika skador.