Hur ska man löpa med barfotaskor för att undvika skador?

Att köpa barfotaskor är ingen svårighet alls, och att springa är heller så svårt för de flesta av oss. Men är det skillnad på vilket sätt man löper? Kan man dra på sig skador om man barfotalöper på fel sätt? Hur ska man egentligen springa med barfotaskor?

Om börjat löpa direkt med dina nyinköpta barfotaskor utan närmare funderingar, är det stor risk för skador. Barfotalöpning kräver en helt annan löpstil än med traditionella löpskor, och om du inte lär dig skillnaden innan du beger dig av ut i löpspåret, är det stor risk att du drar på dig skador. I barfotalöpningen ska du använda dig av ett helt annat löpsteg, där du inte sätter ner hälen först, utan du belastar hela foten på samma gång vid hälnedslaget. Om du sätter ner hälen först i marken med barfotaskor utan dämpning, är det stor risk att du drar på dig inflammationer i fotens senor. Tänk också på att du ska ha en lite större böjning i knäna än när du springer med traditionella löpskor. När man löper med barfotaskor är det också viktigt att tänka på att hålla ryggen rak och att stegfrekvensen är snabbare, allt för att man ska få till det rätta löpsteget.

Det krävs en del övning innan man får till ett löpsteg som är det rätta om som också känns naturligt, men när du övat dig till det rätta löpsteget kan du njuta av löpningen utan extra funderingar. Du kan be en kompis filma dig från sidan, för att se hur ditt löpsteg ser ut. Titta på denna video för att lära dig hur man ska löpa med barfotaskor för att undvika skador:

En annan viktig sak när du börjar löpträna med barfotaskor, är att du börjar försiktigt. Oberoende av hur god teknik du har, så ska du börja med endast några minuter löpning de första gångerna du springer in dina barfotaskor. Om du genast börjar löpa dina gamla rundor så kommer vadmusklerna att ta stryk. Det krävs en lånsam upptrappning i träningen för att undvika skador.

Under fliken springa barfota på denna sida hittar du  träningsprogram för hur du kan trappa upp din löpträning när du är ny till barfotalöpning. Det är också viktigt att töja på vadmusklerna och på fotens undersida efter löpningen, för att undvika kramper och överbelastningsskador.