Välj rätt barfotaskor!

När du kommer in på vår framsida så kan du se att vi valt ut några av våra favoriter som passar för nybörjaren, den vane barfotalöparen och för den extreme barfotalöparen. Varför just dessa skor? Här berättar vi lite hur vi tänkte, och vad du kan tänka på när du vill välja rätt typ av barfotaskor, oberoende om du är nybörjare inom barfotalöpning eller erfaren barfotalöpare.

För nybörjaren tycker vi att Merrell Bare Access 2 är ett bra val, eftersom den har barfotakänsla men en lite tjockare sula på 8 mm, vilket är bra för den som är ny i leken och ännu söker den rätta framfotstekniken. För den vana löparen valde vi ut ett par Fivefingers, som är en av de traditionella barfotaskorna som passar den som springer med en framfotsteknik. För den extreme valde vi ut ett par Vivobarefoot Achilles, som har en ultratunn sula och passar endast den som har stor erfarenhet av barfotalöpning och vill ha ett så minimalt alternativ som möjligt.

Vi vill ändå poängtera att det förstås är möjligt att göra andra val ur vårt fina sortiment. Om man som nybörjare vill köra rakt på med ett par Fivefingers, så går det också bra. I såna fall är det bara extra viktigt att man börjar barfotalöpa lugnt och försiktigt och ökar sträckorna vartefter. Ett utmärkt alternativ om man vill slå till direkt på ett par “äkta” barfotaskor som Fivefingers är att använda dom vid sidan av sin vanliga löpträning för att försiktigt vänja kroppen vid den nya belastningen.

Och förstås fungerar det likadant tvärtom också. Den vane barfotalöparen kan med fördel ha ett par Merrell Bare Access som omväxling, exempelvis när man springer en längre sträcka en normalt och kanske vill sjunka ner en aning i löpsteget om vaderna tröttnar.

Det finns alltså inga rätt eller fel – utan det är du själv som väljer vilken barfotaskor som passar dig själv! Men i regel kan man säga att en tunnare sula passar den med bra erfarenhet och en lite tjockare sula passar den som vill lära sig barfotalöpa.

Om du inte kan bestämma dig så är ett bra tips att köpa två varianter för variation i löpspåpret – en med aningen tjockare sula och en med tunn sula. Själv har jag som skriver detta ett par Fivefingers Bikila och ett par Nike Free, och jag kan av erfarenhet säga att det är skönt med variation ibland. Fötterna mår bra av omväxling!