Skillnaden mellan Nike Free-skorna

Nike är en av de mest använda löparskorna, och Nike är faktiskt den löparsko som allra flest människor googlar efter på internet. Nike-skorna används inte endast för löpning, utan tack vare den snygga designen är de också mångas favoriter för vardagligt bruk. Skor från Nike kan nuförtiden också ses ihop med klänningar eller t.o.m. kostymer, eftersom skorna både är bekväma och snygga.

Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt i denna Nike-djungel, för det finns inte bara en modell utan många tiotals olika modeller av dessa löparskor. Här på Barfotaskor.net har vi med alla Nike Free-skor, eftersom det är just kategorin Free som är mest minimalistisk och barfotalik. Det som främst skiljer Nike Free från de övriga Nike löparskorna är att sulan är extremt mjuk och flexibel, vilket gör att fotens muskulatur får jobba på ett helt annat sätt. Med Nike Free är alltså tanken att du ska ändra din löpstil så att du landar på framfoten eller mellanfoten istället för på hälen, och just av den orsaken har Nike Free mindre dämpning på hälen.

Nike Free- skorna har dock en antydan till hälupphöjning och högre skoprofil än de flesta andra barfotaskor, vilket gör Free-skorna till en mild variant av barfotaskor, som passar exempelvis bra för nybörjaren i barfotalöpning, eller för den som vill kunna fuska lite i löpsteget ibland utan att direkt få ont i hälarna. Nike Free är en omtyckt variant av barfotasko för den som inte vill ha det mest extrema, utan istället söker en aningen förlåtande och dämpande sko, dock utan att mista barfotakänslan.

Men alla Nike Free kan inte dras under samma kam, för de olika Free-skorna skiljer sig åt en hel del. För att lära dig skillnaden mellan dessa skor, och för att veta vilka som passar dig så ska du fortsätta läsa!

  • Nike Free Trainer / Nike Free TR = Denna sko är egentligen anpassad för träning, inomhusträning, men skon går också att använda vid löpning och utomhusträning. Den största skillnaden mellan skorna är i sulan. Sulan känns lika mjuk och flexibel, men har aningen djupare fåror under hela sulan, vilket gör att stenar lättare kan fastna i sulan under löpningen.
  • Nike Free Flyknit = Nike Free Flyknit är en nyhet som kom ut under sommaren 2013. Denna Nike Free Flyknit skiljer sig från de andra på ovansidan av skon. Ovansidan är tunn, tight och elastisk och formar sig efter foten som en strumpa. Med denna sko behöver du alltså inga strumpor vilket ökar barfotakänslan ytterligare.

Skillnaden mellan Nike Free 3.0, 5.0 och 7.0

Man kan kort och gott säga att ju mindre siffra skon har – desto mera barfotakänsla. Ju högre tal desto mera stabilitet och mindre barfotakänsla. Nike Free 3.0 med ett 4 mm häldropp är alltså den sko man ska välja om man söker en barfotasko, medan Nike Free 5.0 med ett 7 mm häldropp är aningen stabilare. Nike Free 7.0 har ungefärligt häldropp på 8 mm, vilket nog är mindre än de flesta vanliga löparskor, men inte mycket. Med Nike Free 7.0 kan man springa med ett svagt hälnedslag på grund av dämpningen, medan du med Nike Free 3.0 och Nike Free 5.0 gärna ska springa med ett mellanfotsnedslag eller framfotsnedslag för att inte få ont i fötterna. Du väljer alltså själv vad som passar dig. Vill du ha minimalistiskt så rekommenderas Nike Free 3.0.

Skillanden mellan Nike Free Run och Nike Free 3.0

Det finns en viss skillnad mellan Nike Free Run och Nike Free 3.0. Nike Free 3.0 har en tunnare sula med endast 4 mm häldropp, medan Nike Free Run har en aningen tjockare sula med ett 7 mm häldropp. Nike Free 3.0 är alltså ett bättre val för den som vill springa minimalistiskt.

Skillnaden mellan Nike Free Run +2 och +3

Det finns ingen stor skillnad mellan Nike Free Run +2 och Nike Free Run +3, utan skillnaderna är främst i utseendet. Den största skillnaden är att Nike Free Run +3 är aningen mera ventilerande, tack vare en större andel mesh ovanpå foten. Nike Free Run +3 har också en förbättrad snörning som hjälper skon att sitta tight på foten. I yttersulan kan man också se skillnaden att Nike Free +2 har stora, synliga fåror, medan Nike Free Run +3 har aningen tunnare och mindre fåror. Denna skillnad är främst kosmetisk, men visst kan du kanske märka av att sulan på Nike Free +2 är aningen mera flexibel än +3.

Skillnaden mellan Nike Free 3.0 V4 och V5

Den största skillanden mellan Nike Free 3.0 V4 och Nike Free 3.0 V5 är att den senare versionen, V5, har en större andel mesh på utsidan, vilket gör skon mera flexibel och också mera ventilerande. Sulan på skorna är likadan, endast ovansidan av skon skiljer sig i material och design.

Vad betyder plusset?

Vissa av Nike Free-skorna betecknas med ett +, exempelvis Nike Free +2 och Nike Free +3. Detta plus betyder att skon är kompatibel med Nikes Ipod för att räkna distans och hastighet. Skorna som betecknas med ett + har ett utrymme i den västra skon där Ipoden får plats.

Är du intresserad av att köpa ett par nya Nike Free? Du hitttar många olika varianter av skorna här på vår sida – dessutom till de bästa priserna eftersom vi har samarbete med de mest kända sport- och skobutikerna i Sverige.

Nike Free 3.0 V4

Nike Free 3.0 V4 är en av de mest använda Nike Free-skorna

Nike Free 3.0 V4, Nike Free 3.0 V5, Nike Free 5.0, Nike Free Trainer, Nike Free Run +2, Nike Free Run +3 , Nike Free Flyknit och många andra Nike Free-skor hittar du under kategorin Nike Free på vår sida. 

Klicka här för att hitta alla Nike Free-skor!