Skillnaden mellan Nike Free-skorna

Nike är en av de mest använda löparskorna, och Nike är faktiskt den löparsko som allra flest människor googlar efter på internet. Nike-skorna används inte endast för löpning, utan tack vare den snygga designen är de också mångas favoriter för vardagligt bruk. Skor från Nike kan nuförtiden också ses ihop med klänningar eller t.o.m. kostymer, eftersom skorna både är bekväma och snygga.

Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt i denna Nike-djungel, för det finns inte bara en modell utan många tiotals olika modeller av dessa löparskor. Här på Barfotaskor.net har vi med alla Nike Free-skor, eftersom det är just kategorin Free som är mest minimalistisk och barfotalik. Det som främst skiljer Nike Free från de övriga Nike löparskorna är att sulan är extremt mjuk och flexibel, vilket gör att fotens muskulatur får jobba på ett helt annat sätt. Med Nike Free är alltså tanken att du ska ändra din löpstil så att du landar på framfoten eller mellanfoten istället för på hälen, och just av den orsaken har Nike Free mindre dämpning på hälen.

Nike Free- skorna har dock en antydan till hälupphöjning och högre skoprofil än de flesta andra barfotaskor, vilket gör Free-skorna till en mild variant av barfotaskor, som passar exempelvis bra för nybörjaren i barfotalöpning, eller för den som vill kunna fuska lite i löpsteget ibland utan att direkt få ont i hälarna. Nike Free är en omtyckt variant av barfotasko för den som inte vill ha det mest extrema, utan istället söker en aningen förlåtande och dämpande sko, dock utan att mista barfotakänslan.

Men alla Nike Free kan inte dras under samma kam, för de olika Free-skorna skiljer sig åt en hel del. För att lära dig skillnaden mellan dessa skor, och för att veta vilka som passar dig så ska du fortsätta läsa!

  • Nike Free Trainer / Nike Free TR = Denna sko är egentligen anpassad för träning, inomhusträning, men skon går också att använda vid löpning och utomhusträning. Den största skillnaden mellan skorna är i sulan. Sulan känns lika mjuk och flexibel, men har aningen djupare fåror under hela sulan, vilket gör att stenar lättare kan fastna i sulan under löpningen.
  • Nike Free Flyknit = Nike Free Flyknit är en nyhet som kom ut under sommaren 2013. Denna Nike Free Flyknit skiljer sig från de andra på ovansidan av skon. Ovansidan är tunn, tight och elastisk och formar sig efter foten som en strumpa. Med denna sko behöver du alltså inga strumpor vilket ökar barfotakänslan ytterligare.

Skillnaden mellan Nike Free 3.0, 5.0 och 7.0

Man kan kort och gott säga att ju mindre siffra skon har – desto mera barfotakänsla. Ju högre tal desto mera stabilitet och mindre barfotakänsla. Nike Free 3.0 med ett 4 mm häldropp är alltså den sko man ska välja om man söker en barfotasko, medan Nike Free 5.0 med ett 7 mm häldropp är aningen stabilare. Nike Free 7.0 har ungefärligt häldropp på 8 mm, vilket nog är mindre än de flesta vanliga löparskor, men inte mycket. Med Nike Free 7.0 kan man springa med ett svagt hälnedslag på grund av dämpningen, medan du med Nike Free 3.0 och Nike Free 5.0 gärna ska springa med ett mellanfotsnedslag eller framfotsnedslag för att inte få ont i fötterna. Du väljer alltså själv vad som passar dig. Vill du ha minimalistiskt så rekommenderas Nike Free 3.0.

Skillanden mellan Nike Free Run och Nike Free 3.0

Det finns en viss skillnad mellan Nike Free Run och Nike Free 3.0. Nike Free 3.0 har en tunnare sula med endast 4 mm häldropp, medan Nike Free Run har en aningen tjockare sula med ett 7 mm häldropp. Nike Free 3.0 är alltså ett bättre val för den som vill springa minimalistiskt.

Skillnaden mellan Nike Free Run +2 och +3

Det finns ingen stor skillnad mellan Nike Free Run +2 och Nike Free Run +3, utan skillnaderna är främst i utseendet. Den största skillnaden är att Nike Free Run +3 är aningen mera ventilerande, tack vare en större andel mesh ovanpå foten. Nike Free Run +3 har också en förbättrad snörning som hjälper skon att sitta tight på foten. I yttersulan kan man också se skillnaden att Nike Free +2 har stora, synliga fåror, medan Nike Free Run +3 har aningen tunnare och mindre fåror. Denna skillnad är främst kosmetisk, men visst kan du kanske märka av att sulan på Nike Free +2 är aningen mera flexibel än +3.

Skillnaden mellan Nike Free 3.0 V4 och V5

Den största skillanden mellan Nike Free 3.0 V4 och Nike Free 3.0 V5 är att den senare versionen, V5, har en större andel mesh på utsidan, vilket gör skon mera flexibel och också mera ventilerande. Sulan på skorna är likadan, endast ovansidan av skon skiljer sig i material och design.

Vad betyder plusset?

Vissa av Nike Free-skorna betecknas med ett +, exempelvis Nike Free +2 och Nike Free +3. Detta plus betyder att skon är kompatibel med Nikes Ipod för att räkna distans och hastighet. Skorna som betecknas med ett + har ett utrymme i den västra skon där Ipoden får plats.

Är du intresserad av att köpa ett par nya Nike Free? Du hitttar många olika varianter av skorna här på vår sida – dessutom till de bästa priserna eftersom vi har samarbete med de mest kända sport- och skobutikerna i Sverige.

Nike Free 3.0 V4

Nike Free 3.0 V4 är en av de mest använda Nike Free-skorna

Nike Free 3.0 V4, Nike Free 3.0 V5, Nike Free 5.0, Nike Free Trainer, Nike Free Run +2, Nike Free Run +3 , Nike Free Flyknit och många andra Nike Free-skor hittar du under kategorin Nike Free på vår sida. 

Klicka här för att hitta alla Nike Free-skor!

Färgglad barfotasko från Under Armour

Den färgglada nyheten från Under Armour är svår att missa. Med sina livfulla färger, inspirerad av djungels grodor är Toxic Six (eller Poison Dart som den också kallas) ett hett alternativ till barfotalöpningen för den som gillar färgglatt!

Under Armour Toxic Six är en barfotasko som ger lätt dämpning under hela foten, men har ingen hälupphöjning för att ge en skön barfotakänsla under löpningen. Sulan är neutral och flexibel och formar sig efter foten.

under armour toxic six barfotasko

Ett av färgalternativen för damskon

Under Armours nya barfotasko Toxic Six är ett perfekt val för dig som vill ha barfotaskor som skiljer sig ur mängden – det lovar vi att Toxic Six kommer att göra!

Du hittar Under Armours nya barfotaskor för herrar här och för damer här.

Sport-bh viktig vid träning

När det kommer till träning är något av det allra viktigaste i utrustningsväg en bra sport-bh för oss kvinnor. Våra bröst ska vi ta väl hand om, och speciellt under träning när brösten utsätts för mycket hopp och rörelse, så är det viktigt med ett bra stöd för brösten.

Det är viktigt att välja rätt sport-bh som passar för den motionsform du utövar. Att använda en sport-bh anpassad för yoga till löpning är inte bra och brösten får inte tillräckligt med stöd vilket gör att både träningen och brösten blir lidande. Det är alltid bättre att välja en sport-bh med lite för mycket stöd än för lite stöd.

Visste du att en bra och stödjande sport-bh kan reducera bröstens rörelser med upp till 78 procent under högintensiv träning?

På nätet finns en riktigt bra sida om sport-bh:n, som du hittar här. På sidan hittar du ett mycket stort urval av sport-bh:n som passar för olika motionsformer, och genom att välja vilken impact (intensitet) din träningsform har så hittar du enkelt en sport-bh som passar just dig och dina behov. En bra och stödjande sport-bh som passar för high impact- motionsformer kan faktiskt minska bröstens naturliga rörelser med 78 procent, vilket gör träningen behagligare och roligare där du slipper bekymra dig om brösten.

På sidan hittar du också en mycket bra sport-bh-guide, som du kan använda dig av för att hitta rätt sport-bh enligt just dina behov. Du kan läsa om hur du väljer rätt sport-bh enligt din motionsform, hur du väljer rätt storlek och hur sport-bh:n ska sitta.

Sport-bh exempel för olika träningsformer:

Som vi nämde ska man alltså välja sport-bh enligt den motionsform som du utövar. Det är bra att ha skilda sport-bh:n för dina olika träningformer. Här kommer några exempel på vilka sport-bh:n som passar för vilken träningsform.

1. Sport-bh för löpning¨(High impact)

sport-bh

Shock Absorber är en omtyckt sport-bh som ger bra stöd vid högintensiv träning såsom löpning. Denna sport-bh stöder brösten optimalt och sitter bra mot kroppen. En Shock Absorber modell som passar utmärkt för löpning är Specific Run.

2. Sport-bh för styrketräning (Medium impact)

sport-bh styrketräning

Under Armours sport-bh:n är ett utmärkt alternativ för den som söker en snygg sport-bh som passar för styrketräning. Under Armout Still Gotta have It är en sport-bh som har medium impact och stöder bra för medelintensiva träningsformer. Riktigt snygg är den också!

3. Sport-bh för yoga (Low impact)

sport-bh yoga

Casall Padded är ett bra alternativ för dig som söker en sport-bh för lugnare aktiviteter. Casall Padded ger lätt stöd åt brösten och är riktigt snygg i många härliga färger. Sport-bh:n ger också brösten ett litet lyft tack vare vadderingen.

Dina bröst är absolut värda en sport-bh av bra kvalitet som stöder och skyddar. En bra stödjande och välsittande sport-bh gör träningen lite roligare och gör att du kan träna optimalt.

Nyhet: Fivefingers Lontra barfotaskor för terräng

Vibram Fivefingers har kommit ut med en underbar nyhet: Fivefingers Lontra som är en barfotasko för den svåraste och tuffaste vinterterräng. Skon går högre upp på fotleden, har en tjockare översida, och är vattentät. Hurra – det är alltså den perfekte barfotaskon för vinterlöpning! 

Lontras EVA-sula på 4 mm håller foten varm även på frusen mark, och uttersulan TREK ger bra grepp även på de svåraste underlag. Fivefingers Lontra har tejpade sömmar för en bekväm passform, och insidan i mjuk fleece är behaglig för foten.

För en bra passform har Fivefingers Lontra ett kardborrband på framsidan. Skon finns i svart-grönt för herrar och rosa-svart för damer. Du hittar skon här på sportamore.

Fivefingers Lontra på Barfotaskor.net

fivefingers lontra barfotasko vinter

 

Tips på billiga barfotaskor

När det kommer till barfotaskor finns det en hel uppsjö av olika märken och modeller att välja mellan. Vissa barfotaskor med starkare namn har ofta lite dyrare skoalternativ, men det finns också billiga barfotaskor på marknaden som kan fungera precis lika bra som de dyrare alternativen. Här tipsar vi om billiga barfotaskor, varav alla kan beställas från nätet direkt hem till barfotalöparen som inte vill satsa en hel månadslön på nya barfotaskor!

Du kan också gå till kategorin billiga barfotaskor genom att klicka här. 

1. Anatomic Barfotaskor

Tjeckiska Anatomic har ett väldigt stort utbud av barfotaskor till priser från och med 380 kronor. Du hittar Anatomic barfotaskor hos Widetoes.com.

2. Muddus Utter

Muddus Utter barfotasko är en av favoriterna bland billiga barfotaskor. Muddus Utter har en liknande skouppbyggnad som Fivefingers och samma härliga barfotakänsla, men priset är mycket lägre. Välj Muddus Utter för en billig och användbar barfotasko. Här hittar du Muddus Utter på sportamore för 499 kronor (just nu på rea för 149 kronor!).

3. Evoskin

Evoskin är en billig barfotasko för den vane barfotalöparen, eftersom skon inte har någon egentlig sula utan är som en silikonhandske på foten. Denna sko kan användas för löpning, men passar kanske bäst för inomhusträning eftersom sulan inte skyddar så bra mot ojämnheter på marken. Evoskin är en bra sko för att träna upp fötternas muskler under aktivitet. Evoskin kostar 599 kronor på sportamore. Du hittar skon här.

4.Skechers

Skechers är ett lite ovanligare märke bland barfotaskor, som är lite billigare än de övriga barfotaskorna. Skechers är en typisk löparsko med snörning, men har mindre dämpning än en klassisk löparsko. Skechers är en bra variant för den som vill börja barfotalöpa eftersom skon är barfotasko men ändå lite mera stödjande än vissa varianter. Skechers har priser från 799 på sportamore. Du hittar skon här.

5. Vivobarefoot Achilles

Vivobarefoot Achilles är en billig barfotasko för den extreme barfotalöparen. Skon har minimalt med stöd, och har egentligen bara en tunn yttersula för att skydda mot ojämnheter i marken. Här hittar du barfotaskon Achilles.

Det var några alternativ på billiga barfotaskor! Om du inte gillade modellerna kan du alltid leta i webbshoparna lite till för att kanske hitta riktigt bra rabatter på andra barfotaskor!

Nyheter från Merrell!

Vi har precis uppdaterat bloggen med många härliga par Merrell barfotaskor för både kvinnor och män från Sportamore! Kolla in nyheterna från Merrell här!

Merrell Barfotaskor är nog ett av de populärare barfotaskorna och kännetecknas av en skön barfotakänsla och snygga, fräsiga, härliga färger att välja mellan. De allra flesta av Merrell Barfotaskor har en Vibram sula, som också används i Fivefingers. Vibram yttersula är av mycket bra kvalitet och har ofta en 0 mm hälupphöjning på sulan, vilket betyder att skon är “äkta barfotasko”. Ofta har Merrell en innersula på 4 mm, vilket är riktigt tunn och ger en riktigt skön barfotakänsla.

Visste du att Merrell också har barfotaskor för fritidsbruk – kolla exempelvis in snygga Excursion Glove för herrar i snygg retrostil – perfekt för promenader på stan!

Om du är nybörjare på barfotalöpning kan det löna sig att kolla in en annan typ av Merrell barfotaskor – nämligen Merrell Bare Access för herrar eller Merrell Bare Access för damer som också har en platt sula för framfotslandning, men lite mera dämpning på 8 mm ifall det känns ovant med endast tunna 4 mm.

Merrell barfotaskor är av bra kvalitet och det finns många nyheter att välja mellan! Bara att välja och vraka bland urvalet för att hitta dina favoriter bland Merrell barfotaskor!

Stärk fotens muskler för att undvika hälsporre, och belöna dig efter träning

Visste ni att man kan förebygga hälsporre genom att springa med barfotaskor? Det läste jag om på ett forum i alla fall. Dock så är det ingen bra idé att börja springa med barfotaskor efter att du fått hälsporre, det kan då göra rätt så ont. Men börjar du bygga upp musklerna i foten genom att springa med barfotaskor så kommer du knappast nånsin att få hälsporre heller. Continue reading